Boken »Speedway« har fått genomgående positiva omdömen i tidningarna. Här kan du läsa några recensioner.

Bibliotekstjänst

Så här skriver Bibliotekstjänst om boken Speedway:

Charmig och informativ bok om speedway – en sport som i Sverige har en märkligt intensiv folklig förankring, inte minst utanför de större städerna. Upplägget är starkt lexivisuellt: den faktarika texten illustreras och förtydligas med hjälp av en mängd teckningar i seriestil och inte sällan med humoristiska meningsutbyten i pratbubblor. Parallellt med faktaframställningen får läsaren följa en speedwaymatch i en seriestripp nertill på sidorna. En kul idé som skänker ytterligare spänning åt läsningen. Illustratörens stil är kantigt naivistisk men fungerar synnerligen väl. Såväl den språkligt utmärkta texten som bilderna förmedlar starkt engagemang för sporten. Först presenteras basfakta kring motorcykeln och banan samt sportens historia. Teknik och taktik blandas sedan med internationella utblickar och presentation av några stora namn i speedwayhistorien. Avslutningsvis presenteras hur man börjar köra och kortfakta om 21 svenska klubbar. Intresserade killar och tjejer får här en bra och entusiastisk introduktion till speedwaysporten. (Staffan Wennerlund)

Speedway är i Sverige den tredje största lagsporten, räknat i antal åskådare. I den här volymen ger Magnus Nilsson en introduktion till sporten. Han har lyckats skriva en bok som är läsvärd både för de redan motorfrälsta och de som ännu inte kommit i kontakt med sporten. Här presenteras några av speedwayens frontfigurer, regler, taktik och teknik. Invävd i det faktabetonade har författaren lagt in en berättelse om en speedwaytävling. Per Gustavssons illustrationer är säreget kantiga men uttrycksfulla, och det finns en befriande ironi i hans medvetna arbete med sportens schablonbilder. Bildspråket är besläktat med serierutornas komposition. Boken avslutas med några råd till den som vill börja köra speedway samt en förteckning över de klubbar som finns i Sverige. Det här är inte någon faktabibel om motorsporten, men det är en mycket god introduktion som vänder sig främst till de läsare som ännu inte har kommit upp i mopedåldern men som drömmer sig dit. (Ulf Malmqvist)

Borås Tidning

Med rubriken En härlig bok om speedway skriver Borås Tidning så här om boken Speedway:

Säkert har många unga människor inspirerats av att Tony Rickardsson blivit världsmästare i speedway.
Visste ni förresten att man kan börja träna redan som tioåring? Tävla får man göra sedan man fyllt tolv.
De som funderar på att pröva på sporten kan ha god hjälp av den alldeles färska handboken Speedway, av Magnus Nilsson (text) och Per Gustavsson (bild). Boken är synnerligen informativ, samtidigt som den är komponerad på ett fantasieggande och lockande vis, med bra balans mellan illustrationer och text. Den innehåller i koncentrerad och lättläst form i princip alla grundläggande fakta om sporten: allt från regler till utläggningar om taktik, till hur motorcykeln är gjord, vad som händer på och runt banan, vilken utrustning som krävs och så vidar
Där finns korta biografier över framgångsrika förare, speedwayhistoria i största allmänhet och en presentation av klubbarna i Sverige. Betydelsefull för bokens karaktär är den löpande skildringen, i serieform, av matchen mellan lagen Tigrarna och Raketerna, vilket skänker boken en air av action och stor dramatik.
Speedway är en härlig sportbok. Den har gjorts med så stor omsorg att den utgör spännande läsning i sig. Man behöver således inte vara specialintresserad för att ha rikt utbyte av den.

Så skrev Peter Grönborg i Borås Tidning den 11 oktober 2001.

Länstidningen Östersund

Det är sällsynt med speedwayböcker för unga läsare, men full fart från första sidan är det i Speedway, boken om den tredje största folksporten i Sverige. Sporten som är mullrande, fartig och spännande både för dem som kör och dem som tittar på.
Vi får lära oss en hel del om regler, taktik, depåarbete och utrustning, och hur själva motorcykeln fungerar. Speedwayhistoria och profiler genom tiderna, och så har vi vår numera fyrfaldige världsmästare Tony Rickardsson. 21 svenska speedwayklubbar presenteras och Avesta motorstadion förefaller vara vår närmaste arena.
Finns det läsovilliga pojkar? Prova den här!

Så skrev Dagmar Hagelin i Länstidningen Östersund den 20 december 2001.

Nyheterna, Kalmar

… Min vikarie Eric Arenius hade varit trevlig nog att slå in en liten present till mig. Det var en bok kände jag redan när jag tryckte på omslagspappret på måndagsmorgonen.
Det var faktiskt en trevlig bok. Speedway heter den och måste nog betraktas som en ungdomsbok. Jag är stolt över att Eric ansåg mig som en lämplig målgrupp för den. Boken är gjord av Magnus Nilsson och Per Gustavsson och är nog mest att betrakta som en introduktion i den spännande speedwayvärlden. Förlaget Rabén & Sjögren har gett ut boken och där finns också en dramatisering genom att läsaren får följa den spännande matchen mellan Raketerna och Tigrarna. Mycket står på spel och Tigrarna kämpar för att hänga kvar i högsta serien.
Tony Richardsson presenteras i ett eget kapitel. Det gör även de stora stjärnorna genom tiderna.
Speedwayen har fått ett uppsving och förekommer i allt fler böcker och dramatiseringar nu för tiden. Det är en spännande utveckling…

Så skrev Torsten Strömberg i Nyheterna, Kalmar den 21 augusti 2004.

Vestmanlands Läns Tidning

En annan bok om motorfordon är Magnus Nilsson och Per Gustavssons Speedway. En mycket välkommen bok om en sport vars popularitet är på uppgång. Jag gillar upplägget på den här boken. Rena faktatexter varvas med en berättelse om två speedwaylag. Det är tävlingsdags. Vem skall vinna?

Saxat ur Vestmanlands Läns Tidning, 2002-05-15.

Göteborgstidningen

Ett i barnbokssammanhang förbisett intresse! (För pojkaktigt kanske?) En informativ och rejäl handledning i konsten att köra fortast på två hjul, utan broms och växellåda.
Innehåller både idolkartor och internationell utblick.

Skrivet av Åsa Lantz i GT den 29 oktober 2001.

Barn och Kultur

»Du märker på långt håll vad som är på gång. Förarna värmer upp inför matchen och motorerna surrar som en svärm uppretade bålgetingar. Dammet ryker kring arenan och det luktar starkt om avgaserna.« Speedway är en spännande sport både för dem som kör och för oss som åskådare. Magnus Nilsson berättar i Speedway på ett utmärkt sätt om regler, motorcyklar, banan, taktik, speedwayhistoria och kända speedwayprofiler på ett sätt som gör även den mest okunnige mycket intresserad av att lära sig mera. Per Gustavssons känsliga illustrationer i 50-talsstil hjälper verkligen till att öka intresset för sporten. Det är full fart från första till sista sidan och författaren har kontroll över berättelsen på ett jättebra sätt.

Så skrev Christina Svensson i Barn och Kultur den 18 september 2002.

Barometern

Tunn, sympatisk introduktion om motorsportens svar på bandynostalgi. Boken redogör för tekniken, flaggorna, förarna m.m. under en fiktiv tävling. Kortfattat, korrekt och mycket pedagogiskt.

Saxat ur Barometern från den 22 december 2001.

Här kan du beställa boken Speedway.

Back to Top